Després de la participació. El procés de reforma de la Rambla de Barcelona - Aguirre Núñez, Guillermo (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2025)
Durant els anys de govern de la coalició Barcelona en Comú (2015-2023), a Barcelona es desenvolupa un nou canal de participació ciutadana anomenat Decidim, al marc del que es presenta com una nova estratègia de governança i un canvi radical de la democràcia representativa a l’urbanisme. Aquest article analitza un dels processos participatius més destacats d’aquest període, que té per objectiu redissenyar el pla de reforma de 2011 de la Rambla de Barcelona. Dividint el procés en dues fases, la del ‘ritual participatiu’ i la posterior, en que l’Ajuntament gestiona el projecte ‘decidit’ cooperativament, aquí s’examina concretament la segona, que ens permet constatar la incidència de la participació ciutadana a la governança municipal. S’aborda, així, el funcionament de l’òrgan de seguiment anomenat Comunitat Rambla, la seva composició i el seu pes a l’hora de fiscalitzar la implementació de la reforma del passeig. En darrera instància, l’objectiu de l’article és reflexionar al voltant de la funció legitimadora que l’Estat, en la seva vessant municipal, atorga al discurs de la participació per tal d’assolir consens polític i ciutadà respecte les operacions urbanístiques, amb l’afegit que la ciutadania no només les ha d’acceptar sinó que també n’ha de formar part.