Visualitzar l’Estat “sense Estat”: Nous imaginaris territorials anarco-capitalistes en el moviment per les jurisdiccions privades - Geglia, Beth (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2025)
Aquest article presenta una recerca sobre les xarxes globals tecnolibertàries emergents orientades a l’establiment de jurisdiccions basades en capital de risc, criptomonedes i Web3, i els nous projectes territorials i estatals que en resulten, incloent-hi ciutats privades lliures, ciutats amb carta fundacional, micronacions, colònies marines i estats xarxa. Arrelats en una ideologia declaradament anarco-capitalista, molts d’aquests projectes pretenen paradoxalment eliminar “l’Estat” en favor de societats descentralitzades i autoorganitzades, però simultàniament produeixen i reforcen diverses formes de poder sobirà centralitzat. L’article ofereix una anàlisi crítica de les pràctiques estatals tecnolibertàries i anarco-capitalistes a partir de l’estudi de les representacions visuals i discursives que es fan servir per transmetre i alhora ocultar idees d’Estat, governança i poder. Em centro principalment en l’ús de la metàfora (Semino 2008) i l’espectacle (Tsing 2005) en les representacions anarco-capitalistes del territori. L’article analitza la Zona de Desenvolupament Econòmic i Ocupació (ZEDE) Próspera, situada a l’illa de Roatán, com a cas d’estudi sobre pràctiques estatals privades. A més d’examinar les estructures d’Honduras Próspera LLC per governar aquesta jurisdicció autònoma i l’“estat xarxa” de biotecnologia per a la longevitat que acull, l’article explora també les representacions visuals que acompanyen les estructures reals de governança i poder estatal.