Entre la defensa i la gestió. Identificar, classificar i decidir. El treball d’una burocràcia judicial en matèria de violència institucional a la Ciutat de Buenos Aires. Anàlisi de cas - Pita, María Victoria; Corbelle, Florencia (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2025)
En aquest article presentem els avenços d’una recerca en curs centrada en la manera com el Ministeri Públic de la Defensa de la Ciutat de Buenos Aires registra i gestiona intervencions en fets en què s’identifiquen pràctiques que poden ser classificades com a “violència institucional”. En la nostra investigació, ens ha interessat descriure i analitzar els processos de treball d’aquesta burocràcia orientats a la producció d’informació sobre les formes que adopta la violència institucional, amb l’objectiu de generar coneixement sobre aquest fenomen i, si escau, encaminar aquestes dades per promoure accions judicials i/o administratives amb el doble propòsit de sancionar les persones responsables dels fets i sostenir les demandes de justícia de les víctimes. A través de l’anàlisi d’aquests processos de treball, volem donar compte d’algunes de les formes en què es manifesta l’estatalitat, posant atenció als sabers, classificacions, decisions i valoracions que, de manera intencionada o no, incideixen en la major o menor visibilitat —i, en conseqüència, atenció— de la població objecte.