“Hem perdut es concepte” Espai, Turisme, i els límits del gir de la mobilitat - Franquesa, Jaume; Malet Calvo , Daniel (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2025)
El “gir de la mobilitat” sosté que concedir prioritat analítica a l’estudi de la mobilitat és la clau per superar enfocaments metodològics basats en categories fixes i estables, considerades inviables en un món cada cop més mòbil. En aquest article, argumento que l’enfocament de la mobilitat, lluny d’assolir aquest objectiu, en realitat reafirma la divisió entre mobilitat i immobilitat, relegant la immobilitat a una posició passiva i poc teoritzada, i simplificant la complexitat de les dinàmiques de poder, la qual cosa impedeix una comprensió dialèctica dels processos contradictoris, encara que co-produïts, de mobilització i d’immobilització. A partir d’una anàlisi etnogràfica dels canvis en els patrons d’acumulació de la indústria turística i els seus impactes sobre l’espai urbà de Palma (Mallorca, Estat Espanyol), proposo un enfocament relacional que presti atenció a la dialèctica entre mobilitat i estabilitat, continuïtat i canvi.