Micropolítiques i tecnologies afectives a la Catalunya del Procés - Martí Pérez, Josep (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2024)
Més enllà de la política que s'exerceix a i des de les institucions, els individus fan servir els seus recursos de poder per mantenir o reptar estructures polítiques mitjançant micropolítiques esperonades per tecnologies afectives, tot perseguint en termes spinozistes, aquella ànima comuna a la qual s'arriba més pels afectes que no pas per la raó (Lordon, 2018, p. 233). A partir de casos empírics presos de la realitat social catalana dels darrers anys, en aquest article es reflexiona sobre la Catalunya del Procés, principalment a partir d'eines conceptuals com les nocions de micropolítica i de tecnologia afectiva, particularment indicades per explorar la política de les emocions, i que permeten incidir en un estructuralisme de les passions (Lordon, 2018) en què, en lloc de considerar antinòmiques les idees d'agència i estructura, es reconeix el joc continu que es produeix entre aquestes diferents dimensions de la realitat.