Cultivant arrels: migració, alimentació i cultiu en un hort urbà okupat - Clos i Cirici, Blu (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2025)
L’article reflexiona sobre alimentació, cultura i salut a partir de l’experiència d’un hort urbà okupat amb una alta participació migrant. Durant els quasi tres anys que ha durat el projecte de l’Horta Alliberada de Sant Cugat (HA), aquest ha estat un espai on més de 60 famílies, la majoria migrants llatinoamericanes, han cultivat en parcel·les de 20m2. La recerca, de tall etnogràfic, explora l’espai de cultiu com una esfera on es reprodueixen paisatges, pràctiques alimentàries i tradicions culturals dels països d’origen, i on es creen i reforcen vincles i xarxes de solidaritat entre ‘paisanas’. El cultiu en aquest espai ens convida a reflexionar sobre la sobirania alimentària i la importància de l’alimentació en la (re)producció d’identitat. L’HA, tot i situar-se en un antic terreny industrial, és conceptualitzat per les hortolanes com un espai ecològic regenerador que aporta positivament al mediambient. El propòsit d’aquest article és explorar el rol de la identitat migrant en l’alimentació i l’agricultura urbana, indagar en el concepte de sobirania alimentària i examinar les contradiccions de la construcció d’una narrativa de cultiu ecològic i saludable que minimitza la percepció del risc de contaminació per tòxics