Femenines, emocional i felices: l’estil Lolita i les seves noves pràctiques respecte a la feminitat i la bellesa - Porzio, Laura (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2013)
Aquest article es basa en una etnografia realitzada durant el període 2010/2012 sobre les Lolitas. Aquesta nova cultura juvenil apareix a Espanya a partir del 2000 en el marc de les activitats, pràctiques i marxandatge vinculat a la cultura popular japonesa i al món dels còmics manga. Els seus orígens els trobem al Japó de principis dels anys 80 i neix com un moviment estètic i artístic que pretenia resistir a la rigidesa i homogeneïtat normativa que afectava als cossos de les dones, però també dels homes, mitjançant noves pràctiques corporals, performatives i visuals. L’estil Lolita recupera les imatges corporals i l’esperit artístic de l’Europa dels segles XVIII i XIX, com per exemple, el rococó i l’era Victoriana, i duu a terme un procés de bricolatge amb la cultura pop japonesa del segle XX. Així es crea una manera de vestir espectacular que representa una postura i una actitud davant la vida i la societat.