Gust musical, inautenticitat i classe social. Sobre com es signifiquen les jerarquies socials malgrat l’aparent fluïdesa de la cultura popular contemporània - Martínez, Roger (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2013)
Els estudis de joventut han tingut dificultats, les darreres dècades, per explicar el lligam entre les cultures juvenils i les diferències de classe. A banda d’algunes excepcions, i en contrast amb el que passa amb el gènere o l’etnicitat, les desigualtats socioeconòmiques han estat pràcticament absents de la recerca acadèmica sobre les cultures juvenils, i molt particularment en l’anomenada aproximació post-subcultural als estils juvenils. Aquest article vol contribuir a la superació d’aquesta anomalia mostrant de quina manera els joves utilitzen el gust musical per donar sentit al món que els envolta i la posició que hi ocupen. Per fer-ho, es mostra una recerca qualitativa a tres Instituts de Barcelona que estudia el conjunt de relacions entre els gustos musicals dels joves i el fet que les diferenciacions socials i culturals sovint es delimiten de manera sovint irreflexiva.