Tot objecte és polític. Reflexions sobre un treball de camp al Japó - Guarné, Blai (Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia, 2014)
El títol del clàssic de la literatura etnogràfica Reflexions sobre un treball de camp al Marroc de P. Rabinow (1977) serveix d’inspiració per revisar l’experiència del treball de camp al Japó realitzat per l’autor de l’article entre els anys 2004 i 2006. El temps previ al treball de camp, el seu desenvolupament, i l’experiència del retorn es relaten a través de l’exposició d’un conjunt de vinyetes etnogràfiques que ressegueixen la configuració d’una recerca centrada en la pràctica cultural de l’escriptura katakana. En aquest procés, la transliteració dels estrangerismes al japonès revela l’escriptura com a lloc de reflexivitat per a la deliberació de l’experiència cultural dels interlocutors i el propi antropòleg.