Cartografia visual: Anàlisi de les aplicacions dels plans d’urbanisme del Casc Antic de Lleida a través de la fotografia analògica - Moncasí Borràs, Júlia (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
El propòsit d’aquesta investigació, a través de l’antropologia visual, és recollir la pluralitat de mirades del Casc Antic de Lleida amb l’objectiu de qüestionar l’estetització de les seves àrees, properes al Turó de la Seu Vella, segons els discursos oficials vinculats al turisme patrimonial. Com a centre neuràlgic de la ciutat des de fa segles, el Casc Antic – antic barri del Canyeret – ha sigut escenari de nombroses aplicacions de plans urbanístics que busquen un embelliment del barri a través de propostes de caràcter gentrificador relacionades amb el sector serveis, l’empresa privada i l’oci nocturn. Enmig d’aquests dos processos constantment actius – l’estetització del barri i la gentrificació – s’hi troba el Conjunt Monumental de la Seu Vella, que treballa per ser declarat com a patrimoni mundial per la UNESCO a través del seu propi procés de patrimonialització, el qual esdevé, sense voler-ho, una de les pedres angulars que mouen els plans d’urbanisme aplicats en la seva zona d’esmorteïment. Les fotografies analògiques que acompanyen l’article recullen una breu evolució del barri entre els anys 2021 i 2025, que continua sent una de les zones de la ciutat més degradades i socialment marginalitzades.