Llegat i lluita: memòria, patrimoni i antropologia visual al campus de la UAB - Graupera Gargallo, Isabel (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
Es presenta una experiència docent fonamentada en l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), desenvolupada al marc del Seminari de Teories i Recerques Antropològiques Avançades de 4t curs del Grau d’Antropologia Social i Cultural de la UAB. El projecte Llegat i Lluita, realitzat durant els cursos 2022-23 i 2023-24, va oferir a l’alumnat l’oportunitat d’explorar el patrimoni material i immaterial del Campus de Bellaterra mitjançant el treball de camp i l’experimentació amb narratives visuals. A través de tallers, conferències i pràctiques creatives, es van produir dues mostres fotogràfiques que reivindicaven el campus com un espai dinàmic, marcat per més de cinquanta anys de lluites col·lectives i memòria compartida. La fotografia i el vídeo esdevingueren eines clau per impulsar una recerca participativa i crítica sobre el valor patrimonial de l’entorn universitari. El projecte integrà continguts teòrics, pràctiques artístiques i col·laboracions amb altres institucions, tot afavorint la transversalitat disciplinària. L’experiència subratlla el potencial de l’antropologia visual i aplicada per activar i visibilitzar el patrimoni, alhora que promou una pedagogia transformadora i arrelada. El procés conclou amb una reflexió col·lectiva sobre la manera com la comunitat universitària percep el seu entorn i obre noves vies d’investigació entorn de la memòria, la identitat i el territori.