La domesticació de la memòria: entre allò íntim i allò històric en un arxiu familiar del franquisme - Cuyás, Juan Francisco (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
Aquest article analitza com les fotografies familiars medien entre la memòria històrica i la íntima a partir de l’arxiu fotogràfic del meu besavi Celestino, general del règim franquista. El punt de partida és el descobriment de dos àlbums familiars desconeguts per la majoria dels meus familiars, cosa que va desencadenar un procés col·lectiu d’interpretació i record. Des de la meva doble posició de descendent i investigador, faig una autoetnografia visual i sessions de foto-suscitació amb familiars per examinar com les imatges activen records afectius, relats i anècdotes que re-enquadren la vinculació de l’arxiu amb el passat franquista. Proposo el concepte de domesticació de la memòria històrica per descobrir les operacions visuals i relacionals mitjançant les quals les famílies prioritzen allò afectiu sobre el judici polític, produint silencis tàcits, omissions i resignificacions. L’anàlisi dels àlbums mostra com la figura pública del militar conviu amb la de l’avi proper i com aquesta ambivalència es gestiona en clau domèstica. Sostinc que la memòria íntima no sempre nega allò històric, ho reorganitza afectivament i ho desplaça a registres biogràfics. El treball contribueix a l’antropologia del parentiu i els estudis de memòria, situant l’arxiu familiar com dispositiu relacional de transmissió intergeneracional.