L’Estat en acte, actes d’Estat: balanços i horitzons per a una recerca crítica - D’Onia, Agustín; Gorr, Alejandro; Sendrós Ferrer, Eloi (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
En la introducció d’aquest número especial, presentem algunes consideracions sobre l’estudi de les pràctiques i relacions mitjançant les quals l’Estat i la política pública es (re)produeixen en les seves diverses formes i escales, des de l’àmbit local fins al global. Partint de la dialèctica entre la construcció social d’allò polític i la construcció política d’allò social, les contribucions analitzen com l’Estat es manifesta i cristal·litza en pràctiques quotidianes, institucions, normes i categories d’intervenció pública. Aquest enfocament situa les pràctiques estatals en tensió amb les estructures i condicions històriques que les configuren, evidenciant la complexitat i la pluralitat de l’Estat com a fenomen relacional i processual. Amb aquesta presentació, pretenem doncs oferir una mirada crítica i situada que ens convida a estudiar com l’Estat es manifesta, actua i es (re)produeix, ampliant la comprensió de les formes i processos que configuren l’acció pública contemporània; un marc interpretatiu crític que precedeix a sis articles en els quals aquesta mirada es concreta.