Veient el tubuan actuar: el paper de l’experiència sentida en una pràctica d’emmascarament a Papua Nova Guinea - Boiteau, Isabelle (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
Aquest article busca combinar l’estudi del secretisme i d’allò sensorial per demostrar com allò sensorial intervé en la manera que el secretisme crea grups i jerarquies. S’acosta al tema mitjançant l’anàlisi d’un cas particular: la societat secreta i l’espectacle de dansa de màscares Tubuan, que es practica a les regions de Nova Irlanda i East New Britain de Papua Nova Guinea. L’article comença centrant-se en el paper de la vista i el seu control durant les representacions de Tubuan. Mostra com la vista és estretament controlada, de manera que l’experiència sensorial actua tant a través de l’experiència corporal com de l’exhibició per crear grups i divisions basades en l’accés al coneixement. A continuació, l’article analitza com s’aconsegueix una creació similar d’unitat i divisió grupal mitjançant l’ús d’allò auditiu, olfactiu, corporal i atmosfèric. Ofereix una descripció i un argument generals sobre com el control de l’experiència sensorial crea poder i jerarquia en funció de l’accés al coneixement, present o absent, així com del grau de coneixement exhibit públicament.