"La batalla de la Misericòrdia”: Anàlisi del conflicte entorn de la proposta de nous emplaçaments per al CAP Raval Nord - Del Pozo Nogales, Ainhara (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
L’any 2008, el denominat "Pacte de ciutat" recull la necessitat d’ampliació o nova construcció del Centre d’Atenció Primària (CAP) Lluís Sayé, situat a la zona nord del Raval, a Barcelona. Aquest conveni, acordat entre la Generalitat de Catalunya, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, estableix una sèrie de prioritats pel que fa a l’assignació d’espais per a equipaments de salut. Tanmateix, no va ser fins al 2017, arran d’una mobilització interna de les treballadores del CAP, que es van iniciar les negociacions entre les diferents administracions públiques per cercar un nou emplaçament per al centre. Aquest article, a partir d’un estudi de cas, busca problematitzar l’acció pública mostrant com els múltiples organismes que l’articulen no operen de manera harmònica, sinó que se superposen i entren en conflicte en perseguir interessos diversos i, sovint, antagònics. Es presentarà com les diferents propostes d’emplaçament van provocar la implicació de nous actors institucionals i grups polítics, cosa que va permetre revelar les diferents estratègies i interessos en disputa. A través de la perspectiva de l’antropologia de l’Estat, s’aprofundirà en com les decisions dels actors governamentals estan emmarcades per relacions de poder i lluites interinstitucionals.