La globalització d’una corporació ramadera brasilera: del desenvolupament a la financerització - Ramos de Pina, Raisa (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
El bestiar no sols és un sector econòmic al Brasil, sinó també un espai polític que es va beneficiar de polítiques estatals històriques i de la demanda internacional en diferents moments. En el segle XXI, el país es va convertir en un líder global a causa del creixement exponencial d’una corporació que va arribar a ser la major empresa de carn del món, amb el suport persistent de l’Estat. La relació entre el bestiar i l’Estat va passar per diverses transformacions i no pot simplificar-se en una anàlisi superficial d’una política industrial més recent i el paternalisme basat en la corrupció. Aquest article presenta una anàlisi del capitalisme ramader al Brasil per a respondre a la pregunta: com s’articulen entre si una família, l’Estat i els capitalistes d’elit per a perseguir l’acumulació? L’objectiu és identificar les diferents fases del capitalisme ramader al Brasil, des del desenvolupisme nacional. Les conclusions apunten a la financerització del bestiar com una nova etapa del capitalisme brasiler. El mètode de recerca es fonamenta en una investigació antropològica que combina l’anàlisi documental i entrevistes amb executius empresarials, polítics, analistes de mercat, funcionaris públics i altres informants rellevants.