Transformar el model d’ajuda alimentària des de la perspectiva del dret a l’alimentació: el cas de la Botiga del Prat - Plana, Mònica; Zurro Sánchez, Neus; Sais Fluvià, Maria; Vidal-Mones, Berta (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2025)
El model d’ajuda alimentària, basat majoritàriament en la distribució d’aliments excedentaris i una relació assistencialista hereva de la beneficència, ha defallit. Els senyals del col·lapse de l’actual sistema alimentari en un marc de crisi ecosocial i una mirada centrada en el dret a una alimentació adequada i saludable, ofereixen un nou escenari des d’on pensar la proposta d’alternatives per aquest serveis de provisió de béns bàsics. El procés de transformació de La Botiga esdevé un escenari d’experimentació per a l’aplicació de pràctiques emancipadores que poden ser transferides a altres territoris. La Botiga és un espai d’apoderament comunitari que neix per garantir una alimentació nutricionalment adequada, de la mà de l’economia local, social i solidària, amb criteris de sostenibilitat. Aquest article recull l’evolució i l’avaluació de tres vectors de canvi: l’impacte en l’eix de garantia alimentària amb la finalitat d’explorar si els canvis realitzats han millorat la cobertura d’aquest dret bàsic, la participació i les quotes de governança assolits, i, s’analitza la satisfacció en les diferents dimensions del servei. A la conclusió s’aporten reflexions entorn els desafiaments i les fortaleses del servei amb l’objectiu de dotar de noves eines de transformació al conjunt del sistema alimentari del qual en forma part.