Tragedy and triumph: Depictions of ceɗɗo and tirailleurs sénégalais in the memoryscape of contemporary Senegal - Davis Westwood, Sarah (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2022)
Aquest article se centra en el memoryscape (paisatge de memòries) de figures militars al Senegal, el qual ha estat definit per records històrics, com per exemple art de carrer, estàtues i pel·lícules de circulació popular. En el sentit original, un memoryscape es basa en l’oralitat i la performance, però aquí entenc el paisatge físic de Dakar com un lloc de la memòria. Observo la divisió artificial entre herois guerrers anticolonials, representats per soldats ceɗɗo, i víctimes, els tirailleurs sénégalais, que estan més estretament associats amb el control colonial francès. Concretament, exposo els retrats d’aquestes figures en dues pel·lícules d’Ousmane Sembène i estàtues i murals que representen l’heroi precolonial Lat Joor Joob i els tirailleurs sénégalais. Aquestes interpretacions de ceɗɗo i tirailleurs sénégalais exemplifiquen la lluita al voltant de la qüestió de la identitat nacional en el Senegal de després de la independència.