Interseccions: fer treball de camp en un qiaoxiang - Masdeu Torruella, Irene (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2014)
El present article té com a objectiu reflexionar sobre l’especificitat de fer treball de camp a Xina en espais que s’erigeixen com a punts d’intersecció de diverses trajectòries, trànsits i identitats múltiples involucrades en el fenomen de les migracions. Concretament l’article presenta l’etnografia realitzada a Qingtian (Zhejiang, RP Xina), comarca d’on provenen la major part dels xinesos que resideixen a l’Estat Espanyol i on es condensa de manera paradigmàtica el significat de la migració i la mobilitat com a forma de vida. A través de la descripció del transcurs de l’etnografia i de les perspectives metodològiques emprades, aquest text proposa reflexionar sobre el rol de la mobilitat en la creació d’identitats i alteritats, i el paper que aquestes juguen en el desenvolupament de les relacions etnogràfiques. Finalment, l’article també té com a objectiu presentar les condicions i circumstàncies (personals, acadèmiques i financeres) sota les quals s’ha realitzat la recerca per tal de reflexionar sobre el rol i la situació de l’etnògraf/a en l’àmbit de la investigació sobre migracions i mobilitats en l’actualitat.