Mobility and labour regimes in Southern Africa: From Mobile workers to workers on the move. A perspective from Mozambique - Farré, Albert (Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, 2018)
Els estudis sobre migracions i condici-ons de treball són extensos a l’Àfrica Aus-tral. Des del segle XIX, les mines sud-afri-canes han estat un pol d’industrialització que ha atret treballadors de tota la regió. La bibliografia dominant és en anglès, i principalment tracta sobre les antigues colònies o protectorats britànics. La lite-ratura sobre Moçambic, malgrat ser un dels països que més volum de miners ha aportat a les mines d’or, resta en un segon pla. Aquest article vol fer patent que cal superar aquesta manca de protagonisme i, a partir de l’anàlisi de la bibliografia existent sobre Moçambic, obre el debat sobre les possibles aportacions als debats regionals. A més a més, a partir d’un petit exemple exposa com les diferents discipli-nes tenen zones d’ombra que només es poden superar amb el diàleg interdisciplinar.